Bakad kolja med hasselnöts-vinägrette och rotsellericrème
Bakad kolja med hasselnöts-vinägrette och rotsellericrème
Bakad kolja med hasselnöts-vinägrette och rotsellericrème

Bakad kolja med hasselnöts-vinägrette och rotsellericrème

949795854480001
Rotsellericrème 1 bit rotselleri, ca 400 g1 bakpotatis½ tsk salt 1 fp crème fraiche, 2 dlUgnsbakad kolja1 msk olivolja1 fp kolja, 300 g½ tsk salt Hasselnötsvinägrette med brynt smör3 msk smör, ca 50 g1 fp hackade hasselnötter, 50 g1 tsk honung1 krm salt 1 msk vitvinsvinäger 1 fp gräslök, 20 g
0 kr
1. Förbered: Sätt ugnen på 150°. Ta fram en ugnsform 15 x 20 cm, stavmixer, stor kastrull och liten kastrull.2. Rotsellericrème: Skala rotselleri och bakpotatis, skär sedan i jämnstora bitar ca 2 cm tjocka. Koka bitarna tills de är mjuka i saltat vatten i den stora kastrullen i ca 20 min.3. Ugnsbakad kolja: Smörj ugnsformen med olivolja. Lägg ut koljafilé i formen och tillsätt salt. Ringla lite olivolja över och sätt formen mitt i ugnen i ca 15 min. Kontrollera om koljan är färdig med hjälp av en sticka eller kniv.4. Hasselnötsvinägrette med brynt smör: Bryn smör på medelhög värme i den lilla kastrullen, rör under tiden. Så fort det luktar nötigt och börjar skumma så lyft kastrullen från värmen (smöret får inte brännas). Häll sedan i hackade hasselnötter, honung, salt och vitvinsvinäger. Finstrimla gräslök och vänd ner i kastrullen.5. Rotsellericrème: Häll av vattnet från rotsellerin och potatisen när de är genomkokta. Tillsätt crème fraiche, salt och mixa slätt med stavmixer.6. Servering: Ta ut koljan från ugnen. Häll ut vinägretten över koljan och servera tillsammans med rotsellericrèmen.