Hel ugnsbakad bjärekyckling med rostade primörer
Hel ugnsbakad bjärekyckling med rostade primörer
Hel ugnsbakad bjärekyckling med rostade primörer

Hel ugnsbakad bjärekyckling med rostade primörer

649795441360005
Ugnsbakad kyckling1 hel kyckling, ca 1,6 kg1 fp potatis, 450 g1 fp morötter, 300 g1 kålrabbi1 fänkål2 tsk salt 1 tsk svartpeppar1 tsk timjan1 fp vitlökssmör, ca 100 g1 citron1 fp persilja, 20 gSallad1 romansallad1 fp körsbärstomater, 250 g2 msk olivolja1 msk balsamvinäger1 krm salt1 tsk oreganoSåsSky från kyckling1 fp färskost ramslök, 125 g1 dl mjölk 1 tsk majsstärkelse
299 kr
1. Förbered: Sätt ugnen på 200° varmluft. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper, ugnsgaller (om ni har). Ta även fram en salladsskål och en kastrull.2. Förberedelser av kyckling: Ta bort plastförpackningen och torka av kycklingen med lite hushållspapper. Gnid in salt (ca 1 ½ tsk) och finmalen svartpeppar i skinnet.3. Ugnsbakad kyckling: Lägg kycklingen i mitten på ugnsplåten. Halvera potatis, skala och skär morötter på längden. Halvera och skär kålrabbi och fänkål i klyftor. Lägg ut alla grönsaker på plåten och tillsätt salt (ca ½ tsk), svartpeppar och timjan. Fördela hälften av vitlökssmöret i klickar runt om på plåten. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen i 20 min.4. Sallad: Skär eller riv bladen från romansallad. Dela körsbärstomater. Lägg allt i salladsskålen och tillsätt olivolja, balsamvinäger, salt och oregano.5. Ugnsbakad kyckling forts.: Smält resten av vitlökssmöret i kastrullen, tillsätt finrivet skal och saft från citron och finhackad persilja. Ta ut plåten från ugnen och pensla kycklingen med smörblandningen. Sätt in plåten i ugnen igen ca 20 min, tills kycklingen nåt en innertemperatur på minst 65°.6. Ta ut kycklingen från ugnen och låt den vila i ca 10 min. Häll försiktigt av skyn från plåten i en kastrull. Koka upp skyn och tillsätt färskost, mjölk och majsstärkelse. Smaka av med lite salt och svartpeppar.7. Servera kycklingen tillsammans med de rostade primörerna, såsen och salladen!