Juliga kalkonfärsbullar med rotfrukter och rödbetstzatziki
749365300700004Rostade rotfrukter1 fp morötter, 500 g1 fp palsternacka, 500 g½ fp kokta rödbetor, 250 g2 msk neutral olja1 tsk timjan1 tsk saltKalkonfärsbullar2 tsk kryddpeppar (mald)½-1 gul lök (beroende på storlek)1 msk neutral olja2 msk ströbröd1 ägg1 fp kalkonfärs, 500 g1 tsk salt2 msk smörRödbetstzatziki½ fp kokta rödbetor, 250 g1 fp matyoghurt, 2 dl1 vitlöksklyfta2 krm salt
0 kr
1. Förbered: Sätt ugnen på 225° varmluft. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper, stekpanna, bunke och skål.2. Rostade rotfrukter: Skölj eller skala morötter och palsternacka. Skär i stavar. Klyfta hälften av rödbetorna. Lägg allt på plåten och blanda med neutral olja, timjan och salt. Rosta i mitten av ugnen i ca 25 min.3. Kalkonfärsbullar: Mortla kryddpeppar till 2 tsk mald kryddpeppar (Har du ingen mortel, se tips nedan!) Finhacka gul lök. Hetta upp stekpannan med neutral olja och fräs löken på medelvärme i ca 2 min, tills den är mjuk. Blanda sedan löken, ströbröd, mald kryddpeppar och ägg i bunken. Tillsätt kalkonfärs och salt, blanda väl och forma ca 25 köttbullar. Stek köttbullarna runtom i smör i pannan på medelhög värme i ca 8 min.4. Rödbetstzatziki: Tärna resten av rödbetorna till små tärningar. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök och salt i skålen.5. Servera kalkonfärsbullarna med de rostade rotfrukterna och rödbetstzatzikin.