Pannbiff med löksky, bakade betor och franskt potatisstomp
649255424840004Franskt potatisstomp1 fp potatis, 900 g1 fp persilja, 20 g1 citron3 msk olivolja½ tsk salt1 krm svartpepparBakade betor1 fp förkokta rödbetor, 500 g1 msk olivolja2 tsk vitvinsvinäger2 tsk honung1 krm salt1 krm svartpepparPannbiff3 msk ströbröd1 msk dijonsenap½ dl mjölk (alt havre mjölk eller vatten)1 ägg½ gul lök1 fp nötfärs, ca 500 g1 tsk salt½ tsk svartpeppar2 msk neutral oljaLöksky2 ½ gul lök1 tsk strösocker4 dl vatten1 msk majsstärkelse1 tsk timjan1 msk buljongpulver, (alt. 1 tärning)1 msk vitvinsvinäger1 msk kinesisk soja
0 kr
1. Förbered: Sätt ugnen på 180°. Ta fram två ugnsformar 15 x 20 cm, kastrull, bunke och en stekpanna.2. Franskt potatisstomp: Koka potatisen i rikligt med saltat vatten.3. Bakade betor: Skär rödbetor i klyftor och blanda med olivolja, vitvinsvinäger, honung, salt och svartpeppar i den ena formen. Baka mitt i ugnen i ca 15 min.4. Pannbiff: Blanda ströbröd, dijonsenap, mjölk och ägg i bunken. Hacka lök. Tillsätt löken, nötfärs, salt och svartpeppar i ströbrödsblandningen, blanda väl. Forma 8 biffar. Hetta upp stekpannan med neutral olja. Stek pannbiffarna på hög värme i ca 2 min/sida och lägg sedan över i den andra ugnsformen. Spara stekpannan till lökskyn. Baka biffarna i ugnen i ca 5-10 min.5. Löksky: Skiva gul lök och stek gyllenbrun i ca 5 min på medelhög värme. Tillsätt socker i pannan och stek i 2 min till. Tillsätt vatten (blandat med majsstärkelse), timjan, buljongpulver, vitvinsvinäger, kinesisk soja och låt koka i 5 min.6. Franskt potatisstomp forts: Hacka persilja. Mosa potatisen och blanda med citronskal, den hackade persiljan, olivolja, salt och svartpeppar.7. Lägg tillbaka pannbiffarna i såsen och häll även eventuell köttsaft från biffarna i såsen. Servera pannbiffarna ur pannan med betorna och det franska potatisstompet vid sidan.