Risotto med svamp, gravad tomat och basilika
6496359288600001 l vatten1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)Stekt svamp2 fp champinjoner, 500 g2 msk neutral olja½ tsk salt1 krm svartpeppar1 vitlöksklyftaRisotto1 gul lök1 vitlöksklyfta4 msk olivolja1 fp arborioris, 300 g1 fl vitt matlagningsvin, 250 ml2 krm salt1 fp riven parmesan, 50 g50 g smörGravad tomat1 fp plommontomater, 500 g1 fp basilika, 20 g1 tsk salt1 ½ msk sockerSallad1 fp salladsmix, 150 g
0 kr
1. Förbered: Ta fram en traktörpanna, stekpanna, kastrull, salladskål och liten bunke.2. Koka upp vatten med buljongpulver i kastrullen. Låt den sedan sjuda på svag värme.3. Stekt svamp: Kvarta champinjoner. Hetta upp stekpannan med neutral olja och stek svampen gyllenbrun på medelhög värme i ca 8 min. Tillsätt salt, svartpeppar, pressad vitlök och stek i ytterligare 2 min.4. Risotto: Hacka gul lök och vitlök. Hetta upp traktörpannan med olivolja. Stek riset, löken och vitlöken på medelhög värme i ca 3-4 min under omrörning utan att det får färg. Tillsätt matlagningsvinet, salt och låt koka i ca 2 min. Tillsätt den varma buljongen i 3 omgångar. Låt risotton koka strax under 20 min, rör om då och då.5. Gravad tomat: Kvarta tomater, hacka basilika och lägg i salladsskålen. Tillsätt salt, socker och blanda. Ställ åt sidan.6. Risotto fortsättning: Efter ca 20 min när buljongen kokat in och riskornen börjar bli mjuka, stäng av värmen och vänd ner parmesan och smör. Tillsätt sedan de gravade tomaterna och blanda runt.7. Servera risotton direkt ur traktörpannan, toppa med den stekta svampen och salladsmixen.