


Rostad blomkålssoppa med krispig grillost
249394265230000Rostad blomkålssoppa1 gul lök1 fp blomkålsbuketter, ca 400 g2 vitlöksklyftor1 tsk paprikapulver2 krm cayennepeppar2 krm spiskummin2 krm ingefära1 msk olivolja9 dl vatten1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning)½ tsk salt1 fp crème fraiche laktosfri, 2 dl½ citronKnaprig grillost1 fp grillost, 200 g1 msk olivoljaBönröra1 fp stora vita bönor, 380 g½ citron1 msk olivolja1 krm salt
0 kr
1. Förbered: Sätt ugnen på 225° varmluft. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ett rivjärn, stekpanna, stavmixer, stor kastrull samt en liten skål.2. Rostad blomkålsoppa: Skär gul lök i stora bitar. Lägg ut bitarna på plåten tillsammans med blomkålsbukketerna, vitlök och krydda med paprikapulver, cayennepeppar, spiskummin och ingefära. Ringla över olivolja och sätt plåten mitt i ugnen i ca 15 min.
3. Knaprig grillost: Grovriv grillost. Stek rivet i olivolja på hög värme under omrörning tills det blivit gyllenbrunt och krispigt. Häll av på en bit hushållspapper.
4. Bönröra: Skölj stora vita bönor. Blanda bönorna, saften från en halv citron, olivolja och salt i skålen. 5. Rostad blomkålsoppa forts: Ta ut plåten från ugnen. Tillsätt vatten, buljongpulver, salt, den rostade blomkålen och löken i kastrullen. Koka upp och tillsätt sedan crème fraiche, saften från en halv citron och mixa slätt med en stavmixer.6. Servera soppan i 2 skålar och toppa med grillosten och bönröran.