Hållbarhet

Vår matkasse – ett klimatsmart val​

Miljön är en av våra hjärtefrågor och vi vill vara ett klimatsmart val för våra kunder. Livsmedel står för en tredjedel av världens CO2-utsläpp, därför brinner vi på Middagsfrid för att påverka våra kunder till välja klimatsmarta middagsvanor. 

Minimera matsvinnet

Forskarnas uppskattningar visar att ca 30% av all mat som köps in kastas. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, där frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. Genom att minska sitt svinn undviker man att slänga pengar i soporna samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.


På Middagsfrid har vi sedan starten jobbat med att minimera matsvinnet. Våra veckomenyer är planerade så att all mat ska gå åt och det är uppskattningsvis mindre än 5% av levererade matvaror som blir över efter att du har tillagat veckans recept.
 

Klimatkompenserade hemleveranser​

Inom Axfood arbetar vi aktivt för att minska klimatpåverkande utsläpp genom att bland annat använda grön el, moderna kylar och frysar, allt fler fossilfria lastbilar och mindre flyg vid tjänsteresor. Det har tagit oss en bra bit på vägen mot vårt mål om nettonollutsläpp 2030 för den egna verksamheten. Fokus ligger givetvis på fortsatta utsläppsminskningar. Tills vi nått hela vägen, väljer vi att kompensera för de klimatpåverkande utsläpp som kvarstår. Det gör vi genom att se till att utsläppen minskar lika mycket någon annanstans – ofta i utvecklingsländer där det finns stor potential att bidra till en hållbar utveckling.

Alltid svenskt kött 

Produktion av 1 kg nötkött resulterar i utsläpp av motsvarande 17 kg växthusgaser. Därför har vi begränsat dessa rätter till max en per vecka, och all typ av kött vi levererar är självklart alltid svenskt. Vi har istället ett högt fokus på mer gröna, vegetariska alternativ där minst en vegetarisk rätt ingår i alla kassar våra och vi erbjuder även en helt vegetarisk kasse.

Inga flygtransporterade varor​

Augusti 2019 valde vi att slopa flygtransporterad mat helt och hållet. Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Vi levererar helt enkelt bara varor som inte tagit luftvägen in i Sverige. Och i allra möjligaste mån väljer vi så hög andel råvaror som har producerats i Sverige som möjligt med ett högt fokus på säsongsbaserade råvaror. ​

Välkomsterbjudande!


Just nu får du 30% rabatt 

på dina 3 första matkassar 

Kod: Nylansering30 
*Gäller endast nya kunder