Hållbarhet

Miljön är en av våra hjärtefrågor och vi vill vara ett klimatsmart val för våra kunder. Livsmedel står för en tredjedel av världens CO2-utsläpp, därför brinner vi på Middagsfrid för att påverka våra kunder till välja klimatsmarta middagsvanor.  

Salladsskål på matbord med barn som kikar fram bakom en stol i bakgrunden

Minimera matsvinnet

Forskarnas uppskattningar visar att ca 30% av all mat som köps in kastas. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, där frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. Genom att minska sitt svinn undviker man att slänga pengar i soporna samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. På Middagsfrid har vi sedan starten jobbat med att minimera matsvinnet. Våra veckomenyer är planerade så att all mat ska gå åt och det är uppskattningsvis mindre än 5% av levererade matvaror som blir över efter att du har tillagat veckans recept. 

Alltid svenskt kött

Produktion av 1 kg nötkött resulterar i utsläpp av motsvarande 17 kg växthusgaser. Därför har vi begränsat dessa rätter till max en per vecka, och all typ av kött vi levererar är självklart alltid svenskt. Vi har istället ett högt fokus på mer gröna, vegetariska alternativ där minst en vegetarisk rätt ingår i alla kassar våra och vi erbjuder även en helt vegetarisk kasse.
En dukad tallrik med smakrik korvgryta med couscous. En skål med yoghurt står bredvid.

Klimatkompenserade hemleveranser

Vi använder last mile-företaget Gordon för leveransen hem till dig. Gordon arbetar för att minska de klimatpåverkande utsläppen genom att samordna temperaturkontrollerade leveranser från flera olika företag så att transporterna blir färre. Leveranserna sker med aktiv kylning som är den bästa kylningsmetoden för klimatet. Många av Gordons fordon har lastutrymmen som är byggda av återvunna PET-flaskor. Gordons mål är att inom de närmaste åren övergå till att enbart ha elbilar i cityleveranserna. Den resan har börjat, men fram till dess att man är i mål klimatkompenserar Gordon i samarbete med företaget ZeroMission.

Inga flygtransporterade varor​

Augusti 2019 valde vi att slopa flygtransporterad mat helt och hållet. Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Vi levererar helt enkelt bara varor som inte tagit luftvägen in i Sverige. Och i allra möjligaste mån väljer vi så hög andel råvaror som har producerats i Sverige som möjligt med ett högt fokus på säsongsbaserade råvaror. ​