Vanliga frågor

Maten och kassarna

Hur är hållbarheten på råvarorna?

Vi planerar alla våra recept med ingredienser som har en hållbarhet hela den veckan du fått leverans för. Däremot kan vi ibland få in ingredienser från våra leverantörer med lite kortare hållbarhet, då får du som kund alltid tydlig information om att rätter med just den ingrediensen bör tillagas tidigt i veckan.  

Detsamma gäller rätter som innehåller till exempel fisk eller kycklingfärs då de bör tillagas tidigt i veckan för sin hållbarhets skull.

Hur tänker ni kring protein i recepten?

Proteinmängd i våra kassar

I våra recept har vi räknat på att du skall få i dig en hälsosam mix av protein, fett och kolhydrater. Gällande protein räknar vi ut den totala mängden protein i maträtten. Det betyder att både animaliskt protein och vegetabiliskt protein räknas ihop. Du behöver som kund därför inte vara orolig om du får i dig tillräcklig mängd protein från våra matkassar. Råvaror som till exempel olika baljväxter, quinoa, linser och nötter består av massa vegetabiliskt protein. 


Är vegetabiliskt protein lika bra som animaliskt protein?

En vanlig fråga är; får man verkligen i sig tillräckligt med protein i en vegetabilisk kost? Svaret är ja. En frisk person som äter tillräcklig mängd mat behöver  inte fundera på proteinkvaliteten om man äter varierat. Det är till och med svårt att få proteinbrist om man inte äter väldigt lite eller mycket ensidigt.


Hur mycket protein behöver jag äta?

Den generella rekommendationen för de flesta är 0,8 gram protein/ kg kroppsvikt om dagen, vilket är baserat på den proteinmängd som behövs för att kunna användas till grundläggande funktioner i kroppen. En mellanaktiv person på 70 kg behöver alltså ca 56 gram protein per dag för att kroppen ska fungera som den ska. Det är enkelt att uppnå sitt proteinbehov, exempelvis innehåller en 125 gram kycklingfilé ca 29 gram protein, och 70 gram okokt bönpasta gjort på endast bönor innehåller ca 31 gram protein. Även om du äter mest växtbaserat så behöver du inte oroa dig för att inte få i dig tillräckligt med fullvärdigt protein, så länge du äter hyffsat varierat och tillräckligt med mat så kommer olika livsmedel med olika proteinkvalitet komplettera varandra. Är man gravid, ammande, äldre eller kroppsbyggare så rekommenderas dock ett högre proteinintag. 


Här kan du läsa vår artikel om protein för att lära dig mer.

Hur byter jag ut rätter?

När du har valt den kasse du vill ha och skapat en prenumeration kan du ändra rätter in på mina sidor.  Under mina kassar klickar du på den dagen vars recept du vill se/ändra. Du byter ut recept genom att klicka på de gröna togglarna. Glöm inte att trycka på bekräfta när du är klar! 

När kan jag senast byta rätter i en leverans?

Alla typer av ändringar i din leverans behöver göras med minst 6-7 dagars framförhållning (beroende på leveransdag), sista dag för byte av rätter är alltid måndagar 09:00 den måndag som infaller före din kommande leverans. Alla ändringar görs på mina sidor alternativt via vår kundservice som nås på 0771-33 77 07 eller via mail kundservice@middagsfrid.se. 

Behöver jag ha något hemma?

Du behöver ha vissa basvaror hemma för att kunna tillaga våra rätter. Du kan alltid logga in på mina sidor för att se vad du behöver ha hemma specifika veckor. 

Hur reklamerar jag en vara?

Du reklamerar varor under leveranshistorik och reklamation under mitt konto på mina sidor. Beskriv vad du vill reklamera och varför. Meddelandet skickas till vår kundservice som återkopplar till dig! 

Var kan jag se veckans recept?

Under mina kassar inne på mina sidor kan du se recepten i kommande leveranser.  Vill du se tidigare leveranser kan du scrolla längst ner på sidan under mina kassar och fälla ut tidigare kassar. Du kan också gå in på leveranshistorik och reklamation under mitt konto. 

Varför får jag inte den vara som står i receptet?

Det händer att det ibland är brist hos leverantörer eller förändringar i sortiment vilket kan leda till att vi med kort varsel kan behöva ersätta artiklar med andra liknande. 

Vad betyder era taggar?

Barnvänlig – Recept som har snälla och igenkännande smaker som uppskattas av både de stora och de absolut yngsta i familjen.

Lättlagad – Snabba enkla recept som utan svårigheter kan lagas av den mest oerfarne kocken.

Inspirerande – Recept som har lite fler moment och inspirerar till nya smaker eller tillagningsmetoder.

Kalorismart – Hälsosamma och goda recept som är maxade med en massa bra näring. Max 650/ kalorier per portion.

Innovativ produkt – Recept som innehåller en nytänkande innovativ produkt. Det kan vara allt från gårdsodlad fisk till ”kött” av cashewäpple, spännande va?

Glutenfri – Recept utan gluten.

Laktosfri - Recept utan laktos.

Vad innehåller er vegetariska kasse?

Recepten i vår Vegokasse är lakto-ovo-vegetariska och innehåller alltså varken kött, fisk eller fågel men mejeriprodukter och ägg förekommer ibland. Observera att viss ost som förekommer i recepten kan innehålla löpe.