Minska matsvinnet

Händer som hackar chili och persilja på en skärbräda i trä.

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Alla resurser som vatten, gödning, förpackningar och bränsle som investerats under odling, förädling och distribution går förlorade samtidigt som det ger en stor klimatpåverkan.


Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, där frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i soporna samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.

Varje år slänger svenska hushåll ca 19 kg fullt ätbar mat per person, och 26 kg mat och dryck hälls ut i vasken. Om allt matsvinn räknas ihop motsvarar det utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar under ett år, enligt Livsmedelsverket.

För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till ”The International Day of Awareness of Food Loss and Waste” eller Internationella matsvinnsdagen på svenska. Den infaller den 29 september varje år, världen över. Tanken är att dagen blir en utgångspunkt för aktiviteter och engagemang över hela världen som påminner om det pågående arbetet för mål 12.3 i Agenda 2030 – att tillsammans hitta lösningar för att halvera matsvinnet.

På Middagsfrid har vi ända sen starten jobbat med att minimera matsvinnet. Våra veckomenyer är planerade med fokus på att minimera matsvinnet, därför är det uppskattningsvis mindre än 5 % av våra levererade matvaror som inte ingår i något recept. Avgörande för matsvinn som uppstår hemma är planering, förvaring och tillagning av mat.

Matrester av fisk, aubergine, pumpa, morot, rödbeta och bröd.
Här är några enkla tips på hur du själv kan minska ditt och familjens matsvinn:

– Planera måltider och inköp. Köp bara hem det du tror kommer att gå åt. Blir det matrester över, se till att tillvara dem också. Många små rester kan tillsammans bli en perfekt plockmåltid.

– Håll koll på bäst före datum och använd upp det som har kortast hållbarhet först. Genom att titta, lukta och smaka kan du avgöra om det går att använda varan lite till. Använd frysen för det ni inte hinner äta upp och för rester som kan användas vid ett senare tillfälle.

– Frukt och grönt är det som slängs mest. Ta reda på hur de grönsaker och frukter du köper hem förvaras på bästa sätt. T.ex mår bananer, tomater och lök inte så bra i kyla. Vissa grönsaker påverkar varandras mognadsgrad och en del frukt och grönt passar bäst i en skål på bordet.

– Det är också bra att äta mer av grönsaker som tål att lagras, till exempel morötter, rödbetor, vitkål, kålrot och blomkål och mindre av ömtåliga grönsaker, som sallad, tomat och gurka, som snabbare blir gamla.

– Börjar innehållet i fruktskålen se tråkigt ut – gör en smoothie eller fruktsallad till mellanmål eller efterrätt. Trötta grönsaker går utmärkt att riva ner i en köttfärssås, gryta eller paj. Eller varför inte ugnsrosta dem med lite olivolja och flingsalt. Risotto, wok och pyttipanna är andra exempel på klassisk restmat.

Våra matkassar är alltid planerade för minimalt med matsvinn. Beställ hem din första kasse idag och njut av Middagsfrid utan matsvinn!

2022-06-02