Middagsfrid och Matmissionen
Vad gör vi med vårt matsvinn?

Skål med sallad på ett dukat bord. Ett barn gömmer sig bakom en stol i bakgrunden.

29/9 är det internationella matsvinnsdagen och det vill vi självklart uppmärksamma. Visste du att forskare uppskattar att ca 30% av all mat som köps in kastas? Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, där frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. Genom att minska sitt svinn undviker man att slänga pengar i soporna samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.


Vi på Middagsfrid har ända sedan starten jobbat med att minimera matsvinnet och vi planerar våra veckomenyer så att så mycket som möjligt av maten ska gå åt. På detta sätt går det att spara pengar samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Ibland händer det dock att vi får varor över efter att vi har packat era matkassar. Självklart slänger vi aldrig något utan donerar det i stället till, bland annat, Matmissionen.


Om Matmissionen

Matmissionen ägs och drivs av Stockholms Stadsmission och är butiker vars utbud uteslutande består av matsvinn som doneras från dagligvarubranschen. Matmissionen åker själva runt och hämtar svinnet för att göra det så enkelt som möjligt för företag att donera. De har i dagsläget fyra butiker (med en femte på gång) och varje butik uppskattas kunna rädda upp till 1000 ton matsvinn årligen. Genom att handla hos Matmissionen bidrar du alltså verkligen till minskat matsvinn. Kom också ihåg att matsvinn inte behöver betyda att varan har kort datum, det kan till exempel också handla om ett feltryck på förpackningen eller att ytterförpackningen är lite skadad.

Hur det fungerar

Alla är välkomna att handla i Matmission-butikerna men de finns främst till för deras medlemmar. Personer som lever i ekonomisk utsatthet som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker kan ansöka om medlemskap vilket innebär att de får köpa varor till en tredjedel eller mindre jämfört med vanligt butikspris. De varor som Matmissionen inte säljer doneras till olika ideella verksamheter som arbetar med andra utsatta målgrupper, till exempel människor som lever i hemlöshet.


Superbra tycker vi på Middagsfrid! Klicka här för att läsa mer om deras verksamhet och vad man kan göra för att hjälpa till.

2022-09-27