Det ska vara enkelt att äta bra

Händer som lagar gryta på spis och lägger ned spagetti i vatten

Ibland har man varken tid eller lust att stå en längre tid i köket. Tur då att det finns många sätt att förenkla matlagningen. Här har vi samlat tre tips som underlättar i köket och ger dig mer tid över till annat!


1. Plåtmat

Genom att laga middagen på en plåt får du tid över till annat och genom att använda det du redan har hemma är det dessutom svinnsmart. När man lagar plåtmat är det smidigt att tänka lager-på-lager.

- Börja med en bas på exempelvis rotfrukter så som potatis, morötter, betor, kål eller zucchini.
- Häll över lämplig krydda/smaksättning Här kan man använda vad som helst förutsatt att det passar till basen. Kanske pressad vitlök, lite riven citron, chiliflakes, kryddsmör eller fetaost? 

- Fortsätt med toppings. Det kan vara kyckling, bönor, avokado, kikärtor, pumpakärnor, halloumi eller svamp. Bara fantasin sätter gränser.
- Gör lämplig sås och servera till. Att göra sås behöver inte alls vara krångligt. Det kan räcka med att blanda exempelvis vitlök, citron, ost, persilja, sriracha eller sambal oelek med lite yoghurt. 

Ett extra plus med plåtmat är att det resulterar i minimalt med disk! 

2. Ta det kallt

Rätter som tacos, bowls och fyllda wraps är tacksamt både att laga och att äta när man är många. Eftersom det mesta bara behöver hackas och blandas blir maten klar på nolltid, särskilt om hela familjen hjälper till att skära grönsaker, blanda såsen och duka. Gör i ordning skålar med olika grönsaker, röror och annat gott och ställ fram på bordet. Se gärna till att det både finns varma och kalla tillbehör. Börja med ris, gryn, tortillabröd eller wraps som var och en sedan får toppa med sina favoriter. Avsluta med en god yoghurtsås eller röra och en smakrik topping. Stekt halloumi, rostade nötter och frön eller färska örter blir verkligen pricken över i:t!

3. Färdighackat

Vi älskar grönsaker men visst tar det tid att riva och hacka allt och när det är ont om tid är det lätt att grönsakerna blir kvar i kylen. Därför är vi så glada att det dykt upp massor av olika färdighackade grönsaker. Strimlad kål, grönsakspasta och färska wokmixer är smidiga genvägar till härliga sallader och gröna rätter. En annan favorit är den färdighackade grytbasen med lök och rotfrukter. Med den kan du slänga ihop en mustig köttfärssås på nolltid!

2022-08-25