Svamp

Plocka själv eller inte? 

Olika sorters svamp som ligger på pappåse

Att gå ut i skogen, flanera runt och plocka svamp, det kan nog vara något av det mest rogivande som finns. I alla fall om man har turen att hitta några av de ätliga varianterna. 


Det finns mer än 10 000 svamparter i Norden och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. Allemansrätten ger oss rätt att plocka bär och svamp på andras marker utan att fråga om lov, men inte att plocka t.ex. kantareller på någon annans tomt. Att svampturen i skogen sen går att kombinera med delikat matlagning är ju också ett plus. Svamp går verkligen att tillaga och använda på så många sätt. Bara att läsa om smörstekta kantareller får det ju att vattnas i munnen. Champinjonsoppa, kantarellstuvning, svampsås, i grytor, pajer och gratänger – det finns ingen hejd på hur många varianter det går att tillaga svamp på.

Men att svamp man hittar i skogen smakar gott, är tyvärr ingen garanti för att den är säker att äta. Det finns en hel del svamp som är giftiga och som kan ge svåra skador om man äter dem. Vissa arter kan till och med vara dödliga. Så var försiktig när du ger dig ut på svamppromenad och plocka bara de svampar du känner till. Använd gärna en korg eller papperspåse att plocka i, plastpåsar gör svampen dålig fortare. Grovrensa också gärna svampen redan i skogen genom att borsta bort jord, löv och barr och skär av den jordiga foten.

Svamp är ett känsligt livsmedel, så därför är det bra att ta hand om svampen så fort som möjligt. Bakterier och parasiter kan växa till om svampen får ligga i rumstemperatur. Kan du inte rensa den direkt, så se till att förvara den svalt.

Och du, är du osäker på att plocka själv, eller om du inte har möjlighet att ta dig ut i skog och mark så går det ju faktiskt bra att gå ner på torget och handla svamp av grönsakshandlarna också. Det kan till och med vara en mycket god idé.

2022-08-29