Plocka rönnbär

Rönnbärsträd i solljus
Rönnbär kanske inte tillhör de bär som vi plockar allra mest, men faktum är att de är så rika på nyttiga antioxidanter och C-vitamin att de ses som ett av Sveriges superbär. Bären mognar i september och går att plocka under en eller två månader.


Rönnbär, ett svenskt superfood!

Visste du att rönnbären är en riktig superfood! Vi förknippar den oftast med dess surhet, men det finns sätt att göra de sura bären riktigt goda. För smakens skull ska bären gärna ha hunnit frostnypas innan de plockas. Sol och värme i början av säsongen främjar knoppning och pollinering och brukar ge mängder av bär. Enligt gammal bondepraktika skulle mycket rönnbär innebära att det också blir mycket snö till vintern.


Kyla minskar syrligheten

Rönnbär tål både upphettning och nedfrysning utan att mista sitt näringsinnehåll, men smakar sötare efter infrysning. Det går utmärkt att använda rönnbär både till sylt, vin och gelé (gärna ihop med äpple). Torkade rönnbär kan användas i frukostmüslin och passar även bra i bröd.


Tips!

I butiken kan du köpa färdig rönnbärsgelé om du vill prova smakerna innan du själv ger dig på att förädla dessa vackra och välsmakande bär. Rönnbärsgelé passar bra till t.ex köttfärslimpa.

Även om träden dignar av bär och det är frestande att plocka stora mängder rönnbär så tänk på att spara lite på träden eftersom bären utgör viktig föda för många fåglar under vintertid!

2022-09-02